Nordkapp.

Tur- och retur till Nordkapp på 56 timmar. 3500 km avverkade. Endast 6 timmar sömn. Kändes riktigt skönt att komma hem igårkväll vid 10-tiden och få krypa ner i egen säng. Att vi dessutom kom hem ett halvt dygn tidigare än planerat, gjorde att jag idag fick en hel återhämtningsdag här hemma, förrän det är jobb som gäller igen imorgon. Skönt. Mör i kroppen efter allt sittas och bristen på sömn. Det tar på att få såna här tokiga infall :)
En lyckad resa var det hur som helst. Trist att slita landsväg här i Finland. Finns inte mycket annat än skog som ni vet. Men på Norska sidan är det desto trevligare. Jag har varit i Norge tidigare, men inte i nordNorge, och det var verkligen en upplevelse. Vilken otroligt vacker natur. Vädret var sannerligen varierande, bäst som det regnade småspik sken solen. Också en del av charmen dock. Eftersom tidtabellen blev aningen stramare än planerat, blev det inte något hemskt mycket turistas förutom uppe i Nordkapp då. Polcirkeln körde vi över i hög hastighet natten till lördag, och över till svenska sidan gjorde vi en blixtvisit på 5 minuter, till Karesuando i Tornedalen. Men i alla fall kan jag nu säga att jag besökt alla dessa ställen… Trots att jag mestadels hamnade fota från bilen, vilket inte alltid blir så lyckat, har jag ändå en hel del bilder från resan. Skall bjuda er på ”några” :)

Solnedgång i Uleåborg på vägen upp.

En kort paus på natten vid Torne älv, en bit utanför Torneå. Sverige på andra sidan.

Våra lappländska vänner, renarna. Överdriver inte om jag säger att vi stannade för dem 10 gånger på 100 kilometer. Och dom är inte precis skygga av sig :)

 

Fina norska vyer i varierande väder.

Påväg mot Nordkapp. Genom tunneln på 6870 m, till ön Mageröya som utgör kommunen Nordkapp. Här finns en av världens nordligaste städer, Honningsvåg, som man passerar på upp till nordligaste Nordkapp…

 Äntligen framme i Nordkapp. Det nordligaste stället i Europa man kan nå med bil.

 Påväg hemåt igen. Via supermysiga staden Alta.

 Mera vackra norska vyer och väderfenomen.

Hem igen via finska armen. Genom Skibotn på norska sidan till Kilpisjärvi på finska sidan. I Kilpisjärvi sov vi 6 timmar natten till söndag, och bodde gjorde vi i ett hotell nedanför fjället Saana.

Start nedåt 06.30 på söndagmorgon. En snabb sväng över till Karesuando på svenska sidan och igen ett fotostopp vid Torne älv, dagtid denna gång. Sedan sträckkörning hem…

3 thoughts on “Nordkapp.

    • Tack :) Resan har vi pratat om att göra många år redan, men det har aldrig blivit av. Och eftersom alla har så mycket program under sommaren och jag ingen semester, så blev det en pikareissu :)

  1. Pingback: Utsjoki – tur & retur. | Småstadstankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s